Дебатна Академія Дебати Заходи Періодика Галерея
Новини Партнери Посилання Форум Контакти
Дебатний календар   
 

Новини


Дебатна Академія » Новини

The Worlds is mine

     Хто сказав, що «Корк»- це неправильно написане слово? Виявляється, що це дуже гарне і цікаве місто в південній Ірландії, яке цей Новий рік зустріло з поповненням населення у близько 800 нових людей, під музику свінгу та постійні дебати протягом цілого тижня. У м. Корк відбувся Світовий університетський чемпіонат з дебатів 2009.
     Цього року Україну представляла команда у складі Кіри Шиманської та Олени Садоми, представників Київського та Хмельницького відділення. Візитною карткою цієї команди стали червоні стрічки на вооссі, які найбільше (після краси й розуму, звичайно) запам’яталися суддям і гравцям.
     Англійська мова, офіційна мова турніру, хоч і була ускладнюючим фактором гри, але не лишила такого великого враження як абсолютно новий стиль дебатування. Тут дебатер має пояснити загальні принципи, має «розжувати» (вибачте за кулінарні подробиці) кожний аргумент для судді. Але це стало гарним навчанням та розвитком для наших дебатерів, які все-таки набрали бали під час ігор як проти гравців EFL (англійська як іноземна мова), ESL (англійська як друга мова) так і ENL („носіїв” мови).
     Знову (після дебюту на Європейському університетському чемпіонаті з дебатів 2008 у Таллінні) мав місце конфлікт світоглядів і сприйняття всесвітньої дійсності. Наскільки в різних націй відмінні цінності, пріоритети та стиль їх відстоювання, настільки ж різний рівень знань одна про одну. 
     З цього приводу кілька забавних коментарів по темі, точніше темах:

     Наприклад, раунд 4: This house would force the religious desegregation of Northern Irish schools. – Ця палата введе обов’язкову десегрегацію в північно-ірландські школи.
Чесно кажучи, представники майже всіх країн, окрім Великобританії та Ірландії не дуже зрозуміли актуальність чи глибоку суть теми. Тому виступ нашої команди розпочався жартом (з дуже класної і товстої англійської збірки жартів, яку Кіра отримала від Олени в подарунок на день народження (дивно було його зустрічати так далеко): «Приводить північно-ірландський хлопець свою дівчину на обід знайомити з батьками. Мати питає, чим дівчина займається. Та відповідає:  “Я – проститутка…”. Мати зомліла. Потім прийшла до тями: “Дитино, я, мабуть, тебе не розчула. Хто ти, кажеш?” − “Я… проститутка” − “Хух, слава Богу, бо мені почулося − протестантка”». 
     Або раунд 7: This house believes that the west should recognise the independence of Abkhazia. − Ця палата вважає, що західні країни мають визнати незалежність Абхазії. 
     Тут багатьом дебатерам вдалося приховати своє незнання східноєвропейської географії. Хоча наші та росіяни, які зіштовхнулися другими командами в раунді, відвели душу по повній. Не пощастило тільки деяким колегам з Австралії, США та далекого Сходу. Перші, наприклад, вимовити назву республіки не змогли…
     Тема, яка мало кому сподобалась, була обрана для ESL-фіналу. Звичайно, хай мучаться зі своєю другою іноземною: This house would implement quotas for domestic players in national football leagues. − Ця палата введе квоти для вітчизняних гравців у національних футбольних лігах. Питання було одне: «Шо?» При чому не лише у фіналістів.

     Ще однією родзинкою Чемпіонату були, звичайно, вечірки. Класні вечірки! 
     Друга ніч для нашої команди пройшла під гаслом «Побий східноєвропейців, американців та швейцарця в пул!» Побили.
Третя − «Ніч жінок» була зустріта дрес-кодом з елементами чогось рожевого й танцями в одному з найбільших пабів міста.
«Комеді найт», гвіздком якої був фінал змагання на звання найкращого жартівника, запам’яталась шикарним виступом Вілларда Фокстона (який отримав звання переможця світового комічного змагання) та наступною розібраною фразою «…і росіяни в аеропорті з парою українців у валізах…». Повірте, після розмови з Оленою йому досі соромно! ;)
    

     Новий рік зустрічали не вдома, з людьми з абсолютно різних країн. Як новий рік зустрінеш… Чудовий знак, еге ж?
     Далі – більше! Цього року Світовий чемпіонат відбудеться в Туреччині. І, судячи з попередніх турнірів, він буде грандіозним. Але щоб упевнитись у своєму беззаперечному лідерстві по розмаху проведення дебатних заходів, турецька делегація, за підтримки посольства своєї держави в Ірландії, влаштувала «Турецьку ніч» із солодощами, кальяном, ракією та відповідною музикою. Враження − чудові. Отож, готуємося захоплювати нашого південного дебатного сусіда!
     Ірландська ніч пройшла весело, але турецьку перевершити не змогла. Проте тепер Олена вміє танцювати ірландський степ (А Кіра не вміє, бо була переможена підступним ірландським вірусом, який потім розвезла по домівках майже половина учасників).

     Хотілося б звернути увагу на такі заходи в рамках Чемпіонату, як Дебати Майстрів (World Masters) та Жіночі дебати (Women Debate). World Masters виграла ірландська команда, а жіночі дебати ніхто не виграв, бо це лише данина проблемі рівності статей не лише у світі, а й в дебатах. Сумуючи відгуки глядачів, жіночі дебати дуже незвичайні. Особливість жіночого стилю, його відтінки й самобутність, поєднана з шикарними риторичними навичками,  лишає незгладиме враження. 
     Але, уявіть собі, приклади близького сходу, наведені учасницями Women Debate, до теми ‘This house would ban all forms of religious gender discrimination’ − «Ця палата заборонить усі форми релігійної дискримінації по статі», викликали обурення представників таких країн, як напр. Катар. Наступного ранку членам оргкомітету довелося вибачатися. Отож, ще одна дуже корисна риса міжкультурного спілкування − розвінчання стереотипів.

     Отакі видалися в української команди новорічні канікули. А підсумок − Туреччина чикає на українську делегацію. Велику делегацію!

Щиро ваші,
Кіра Шиманська й Олена Садома


     П.С. Трохи офіційної інформації:

Переможці Світового університетського дебатного чемпіонату 2009:
Oxford A (Джеймс Дрей і Віл Джонс)

Фіналісти:
Monash B (Ravi Dutta & Victor Finkel)
Oxford C (Jonathan Leader-Maynard & Alex Worsnip)
Harvard A (Cormac Early & Lewis Bollard)

Переможці з англійською як другою іноземною:
BBU A (Dan Cristea & Niko Lupea)

Переможці з англійською як іноземною:
Vilnius A (Aiste Dumbryte & Eugenija Golubova)

Топ Спікер:
Naomi Oreb (Sydney B)

ESL Топ Спікер:
Leela Koenig (Leiden A)

EFL Топ Спікер:
Aist? Dumbryt? (Villinus A)

World Masters
Команда: Ireland (Ross McGuire & Gregg O'Neill)
Спікер: Barry Glynn (Ireland)

Чемпіон Світового Public Speaking:
Patrick Bateman (Sydney)

Чемпіон Світового Змагання Comic Public Speaking:
Willard Foxton

Топ Команда за результатами турніру:
Sydney B (Naomi Oreb & Steve Hind)

Світовий університетський дебатний чемпіонат 2011-2012 пройде у Ботсвані (Шукайте над Південно-Африканською республікою).




Коментарі [1]