Дебатна Академія Дебати Заходи Періодика Галерея
Новини Партнери Посилання Форум Контакти
Дебатний календар   
 

Новини


Дебатна Академія » Новини

«Серце Києва-2008». Напередодні

Київ, 29-30 листопада 2008 року, червоний корпус Київського національного університету імені Тараса Шевченка.

Отже, незабаром відбудеться Всеукраїнський дебатний турнір «Сердце Києва-2008». Вже третій рік поспіль. Чим славиться «Серце Києва», які цікаві новини та фішки очікують його учасників та глядачів? Про це і поговоримо.

Як все починалось?

Ідея проведення першого Серця (грудень 2006-го року) належала добре відомим нам Лесі Матвійчук, Кості Задої та Ані Овчар. Дебатної Академії тоді ще не було (організація була створена у травні наступного року), тому формальним організатором турніру був Студентський парламент юридичного факультету Київського національного університету імені Тараса Шевченка. Майбутні засновники Дебатної Академії розглядали турнір як можливість зібрати провідних дебатерів, посадити їх за круглий стіл, та обговорити ситуацію, що склалася в українських дебатах, і перспективу створення всеукраїнської дебатної організації.

Тоді «монополістом» організації всеукраїнських дебатних турнірів була «Київська Весна» і багато дебатерів були приємно вражені якістю організації першого (!) турніру, який ні в чому не поступався, а в чомусь навіть вигравав у Київспрінга. Можливо не вистачало тільки загальної атмосфери, але згодом з’явилася і вона. Класні дебатні вечірки з насиченою розважальною програмою. Ну а Літня Школа в Бердянську – це вже бренд «атмосферності» дебатів

Команди-переможці

Переможцями першого Серця були легендарні (чи можемо ми їх вже так називати?) «16.12» (Дар’я Журавська та Данило Грачов). Тоді у надзвичайно напруженому фіналі рішенням суддів 4 на 3 вони перемогли ще одних легендарних – «Техно» (Костянтин Коровін та Сергій Кучко). Хто був на тому фіналі, напевно запам’ятає його надовго.

Потім вже у другому Серці, в 2007-му команда «Техно» взяла реванш у «16.12», вигравши в них в півфіналі, а згодом – перемігши в фіналі. Протистояння цих команд, мабуть, і залишиться символом „Серця Києва”, незалежно від того, як складеться їхня подальша доля.

Очікуване протистояння або «16.12» vs «Їжачки»

«Серце Києва-2008» буде значно відрізнятись командним складом від попередніх турнірів. Вже не будуть грати минулорічні переможці «Техно», вічні фаворити «Мій Хазяїн», в складі тієї чи іншої команди не гратимуть Андрій Ушаков, Ігор Балицький, Анастасія Москаленко, Марія Дмитрук, Ольга Дем’янець, Тетяна Опанасюк. Натомість не можна однозначно сказати, що це вплине на цікавість турніру. Дебати прекрасні тим, що кожен турнір запалює нових зірок і „Серце Києва-2008”, мабуть, не буде винятком з цього правила.

Але, маючи на увазі фаворитів потенційних, не можемо не сказати про фаворитів реальних. Підсумовуючи експертні думки та власні спостереження, можемо сказати, що у разі відсутності несподіванок та непередбачуваностей (а в разі їх присутності буде ще краще!) це Серце може бути прикрашене протистоянням двох дуже різних за стилями гри та історією команд.

Команда «Їжачки» ніби символізує собою молоде покоління дебатерів, яке рветься в бій. В бій, але не на «убій», бо вже мають неабиякий досвід і розуміння гри. Кирило і Сашко грають разом відносно нещодавно (з літа 2007-го), мають не своєму рахунку півфінали «Серця Києва-2007», «Київської Весни-2008», Міжнародного турніру «FIRE-2008», тобто мають значні нереалізовані амбіції.

З іншого боку, в турнірі бере участь команда «16.12», яка безсумнівно до Кубку переможців Серця 2006-го хоче додати кришталеве Серце переможців 2008-го року.

Цікаво, що ці команди мають нез’ясовані стосунки ще з 2007 року, а саме з півфіналу минулорічного Серця, коли у драматичній грі обидві команди залишилися за бортом фіналу. Більш докладну інформація про це ви зможете знайти в окремому матеріалі.

Що цікавенького?

Отже, що принципово нового очікує нас на «Серці Києва-2008»? По-перше, це, як вже згадувалося, присутність нових молодих команд і можливість для них проявити себе по повній, не будучи зарізаними у відбіркових раундах «мастодонтами».

По-друге, суддівська колегія приділить значну увагу «зворотньому зав’язку» від команд.

І по-третє, вперше буде визначено найкращого суддю турніру.

Думка експертів 

Задля того, щоб показати настрої, які панують напередодні турніру, ми вирішали задати 3-и питання різним особистостям, які мають вагу та авторитет в дебатній тусовці. Питання ми задавали Анастасії Москаленко з Києва (Віце-президент Дебатної Академії), Олексію Безцінному з Харкова (мегадосвідчений гравець команди «Мій Хазяїн») та Кирилу Кожемякіну (просто досвідченому гравцю команди «Їжачки») Таким чином ми дізналися думку мешканців столиць Нинішньої, Першої та тієї, яка б не проти була бути Третьою. Отже питання такі:

1. Яку команду ти вважаєш головним фаворитом турніру?
2. Що очікуєш особисто ти від цього турніру?
3. Що крутіше: виграти «Серце Києва» чи Літню Школу у Бердянську?

 

Відповіді Анастасії Москаленко:

1. В мене немає визначеного фаворита, сподіваюсь, що в цьому році на дебатні вершини підімнеться нова зірка.

2. Очікую високий рівень гри команд, а саме: цікаві, змістовні, підкріплені прикладами і реальні кейси, спрямовані на вирішення актуальних та реальних проблем (практичного чи філософського характеру).

3. Дивлячись, що означає «виграти»:) Виграти дебати на «СК» безсумнівно крутіше. Якщо говорити про інші змагання, наприклад, кількість спожитого алкоголю…

 

Відповіді Олексія Безцінного:

1. Команду Кіри Шиманської та Максима з Дніпропетровська. Я чув, що вони разом грати будуть.

2. Виходу в фінал прекрасних суддів Кіри Шаманської та Христини Сударенко.

3. Звичайно Літня Школа, тому що там людина може провити себе не тільки з формальної сторони, але і з неформальної. Без пафосу, лицемірства і тому подібного.
 

Відповіді Кирила Кожемякіна:

1. Тут важко говорити про фаворитів, бо всі надзвичайно стараються і всі рєбята великі молодці (бла-бла-бла), але звичайно варто визначити тих хто справді заслуговує на цю перемогу - це без сумніву молода і перспективна команда «Хроніки смутного часу тисяча шістсот дванадцятий», адже рєбята так довго йшли до перемог, що якщо у цьому турнірі не переможуть, то можуть «перегоріти» і втратимо амбіційну, перспективну команду, яка б могла б грати й грати….Всі ми усвідомлюємо як важливо у певний момент підтримати починаючих, що б у майбутньому вони могли нас тішити своєю цікавою і розсудливою грою, сповненою конструктива.

2. Навіть не знаю, що очікувати. Засмучений тим, що турнір ДУЖЕ ослаблений відсутністю команд «Домохазяйки» і «Курчатка», але, не дивлячись на це, очікую цікаві ігри за темами, які нікому не відомі. Виходячи з цього, ігри, звичайно, будуть змістовними, наповненими статистикою і документальними підтвердженнями аргументації.

3. Найкрутіше це стати Магістром Академії, для цього треба багато грати і постійно вигравати турніри Дебатної Академії, ось це висота задля якої треба грати не один рік!
 

На завершення

Отже, шановні дебатери, щоб хто не говорив та як не була б написана історія, головним залишається те, що кожен хто брав участь у «Серці Києва», забирає з собою уявну частинку Серця нашої столиці, незалежно від того, як склався для нього турнір. А хто забере з собою кришталеве Серце дізнаємось незабаром.

 

Євген Сакало

 

Як це виглядало або корисні посилання:

«Серце Києва-2006» - http://debate.org.ua/category/foto_20061117SK-KIV-2006/

«Серце Києва-2007» - http://debate.org.ua/category/foto_20071130SK-KIV-2007/

Група «Серце Києва-2008» у Контакті - http://vkontakte.ru/club5163050

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

"16.12" та "Техно": одне Серце на двох

На фото зліва-направо: Данило Грачов, Дар'я Журавська (команда "16.12"), Сергій Кучко та Костянтин Коровін (команда "Техно", переможці "СК-2007")  1 грудня 2007 року

Незабаром шукайте на сайті Дебатної Академії серію інтерв’ю з учасниками очікуваного протистояння турніру, а саме – з командами «Їжачки» та «16.12». Обіцяє бути гаряче.

 

Автор висловлює подяку Костянтину Задої за ідею матеріалу і за допомогу в його написанні.

 




Коментарі [1]