Дебатна Академія Дебати Заходи Періодика Галерея
Новини Партнери Посилання Форум Контакти
Дебатний календар   
 

Новини


Дебатна Академія » Новини

Харківська дебатна осінь

Харківська міська дебатна ліга є однією з головних подій осені для харківських дебатерів. Дебати це інтелектуальна гра яка розвиває навички ораторського мистецтва, критичного мислення і роботи у команді. Період літа, коли в Харкові ніяких дебатних подій не відбувалося, змінився періодом осені, яка, в свою чергу, принесла за собою і ХМДЛ.

Цікаво, що ця ХМДЛ відрізняється від попередніх тим, що в ній приймали участь багато нових команд, за деякими винятками можна сказати, що майже весь склад гравців був оновлений притоком «свіжої крові». Це стосується і суддів, на ХМДЛ багато старих гравців виступали у не звичних для них амплуа, і можна сказати добились деякого успіху. Нові гравці були з ВНЗ які раніше не приймали участі у дебатному житті міста Харкова це ХНУ ім. Каразіна та НЮАУ ім. Ярослава Мудрого.

Сама Ліга проходить в чотири етапи, фіналісти кожного етапу виходять до супер-фіналу, де і вирішується чиї аргументи були вагомішими, і чиє слово звучало впевненіше.  Хронологія етапів і ВНЗ проведення :

1. 11 жовтня 2008 року – ХНЕУ;

2. 2 листопада 2008 року – НЮАУ ім. Ярослава Мудрого;

3. 15 листопада 2008 року – ХНАГХ;

4. 22 листопада 2008 року – ХНУ ім. Каразіна;

Супер-фінал – 23 листопада 2008 року.


У першому етапі перемогла команда «Незрозуміла Назва» у складі Тучкова Олександра і Копіци Євгенії, у другому етапі перемогла команда «Як цуп цоп» у складі Коломайко Андрія і Аніщенко Артема, у третьому етапі перемогла команда «Нафіг» у складі Штефана Антона і Казурова  Олександра, у четвертому етапі перемогла команда «Різнокольорові» у складі Василіси Шейніної і Олега Шеметова. І нарешті перемогу у суперфіналі здобула команда «Незрозуміла Назва». Топ-спікером турніру був обраний Тучков Олександр.

Гра відбувалася за Британським та Американськими форматами парламентських дебатів, мова проведення українська російська.

Теми раундів були дуже різноманітними починаючи від кредитів МВФ і закінчуючи Євро-2012. Гравці не просто хизувались своїм вмінням говорити, вони ставили себе на місце влади і намагались вирішити проблеми які стоять перед Україною, а інколи і перед всім  людством. Дебати вчать саме цьому навчитись виробляти алгоритм вирішення будь якої проблеми, і можна сказати, що дебатери досягли певних успіхів на цьому шляху. Але разом з тим ліга показали фонтан емоцій, гейзер креативності та вулкан красномовства.

Оргкомітет дуже дякує Благодійному Фонду Юрія Сапронова за фінансування Ліги.




Коментарі [9]