Дебатна Академія Дебати Заходи Періодика Галерея
Новини Партнери Посилання Форум Контакти
Дебатний календар   
 

Новини


Дебатна Академія » Новини

EUDC-2010, як це було

Нещодавно в Амстердамі пройшов 12 європейський дебатний чемпіонат EUDC-2010 . Організатори зібрали 200 амбітних команд з 22 країн, запросили досвідчених суддів з неймовірним почуттям гумору та влаштували socials, які допомогли “льоду зламатися”, а дебатерам познайомитись ближе. А тепер докладніше як це було :)

Дебати. Ясна річ, що все ж таки головною метою подорожі були дебати. Всі команди зіграли по 8 раундів в румах з опонентами з різних країн. Резолюції щодо воєнних конфліктів та міжнародних стосунків чергувались з темами стосовно загальнолюдських цінностей. Останні давали більший простір для думок гравців, в яких англійська нерідна мова:) Закордонні команди величезну увагу приділяють підготовці до гри: зі своїми тренерами вони опрацьовують топіки та складають кейси, які дозволено приносити з собою, відслідковують міжнародні події (тут на поміч прийде The Economist та BBC News), у своїх ВНЗ мають курси риторики, які сумлінно відвідують та... тренуються, тренуються і багато разів тренуються... Після раундів відбулися чверть фінали, півфінали та фінал. Переможцями ESL-фіналу (англійська – як іноземна) стала Любляна-А (Словенія), а Open-фінал – King’s Inns (Ірландія). До речі, фінал проходив в церкві Westernkerk, яка була побудована в 1621 році Хендріком де Кайзером; і має 36 вікон, що дозволяють світлу проникати з усіх боків, а білі стіни всередині роблять приміщення ще яскравішим. Тому в такому чудовому приміщенні з гарною акустикою в dress code ‘black tie’ дивитись фінал було приємно (глянути Open final можна here, a ESL final тут.



Public event. Для дебатерів життя легке: зараз ми обговорюємо розв’язання проблем в країнах третього світу, в наступному раунді вирішуємо дозволити лише жінкам носити зброю, а вже ввечері спокійно сидимо в пабі з друзями. Але не так все просто для людини, чия «професія» полягає в дебатуванні. В перший вечір ми мали зустріч з Роолом Растаном, радником Міжнародного кримінального суду, який читав лекцію на тему «Мир проти Правосуддя» та відповідав на всі питання дебатерів. Одвічні питання, на які неможливо дати однозначну відповідь: чи можна погодитись на умови кримінальних частин суспільства в обмін на спокій, припинення воєн чи ні? Позиція Суду – ні.


Турнір був насичений також екскурсіями, ми відчули нічне життя Амстердаму, гуляли на Red Light District та заглядались на Coffe Shop’и :) Як висновок зауважу, що окрім великої емоційної розрядки та набутого досвіду українська делегація зрозуміла одну річ: українці грають непогано і мають всі шанси потрапляти у фінал і отримати високі спікерські бали. Але для цього нам варто багато і плідно працювати!


Юлія Мантрова




Коментування цієї статті закрите.