Дебатна Академія Дебати Заходи Періодика Галерея
Новини Партнери Посилання Форум Контакти
Дебатний календар   
 

Новини


Дебатна Академія » Новини

Харківська молодь між військовою та соціальною сферами

     Протягом цілого тижня (з 15 по 19 березня) молодь Харківщини ставила собі питання, шукала фактичний матеріал, знаходила власні відповіді та робила все це за, відносно новими для себе, правилами американських дебатів.

     Тиждень американського формату в Харкові розпочався у дебатному клубі НТУ «ХПІ», де всі присутні зосередили свою увагу на пріоритетності та доцільності фінансування соціальної сфери та Збройних Сил України. Впродовж вечора гравці таки змогли довести необхідність фінансування військової сфери.

     Середа завжди була вихідним днем у дебатному розкладі Харкова. Але не на цьому тижні! Задля того, щоб виступи гравців були більш змістовними та емоційно наповненими, у Харківському національному економічному університеті була проведена відкрита лекція професора кафедри філософії на політології ХНЕУ Короткова Дмитра Сергійовича.

     Зважаючи на те, що британський формат є більш звичним для харків’ян, в четвер дебатний клуб ХНУРЕ  запросив на показову «американку». Експертами ХНУРЕ виступили Феоктистов Вадим Арнольдович, заступник голови профкому, та Борисенко Юрій Григорович, проректор з виховної роботи. А ввечері на показові та тренінгові ігри з американських дебатів усіх радо запросив до себе дебатний клуб ХНЕУ. На цей раз молоді люди спробували довести, чи потрібен Україні новий патріотизм та як саме Україна буде «підніматися».

     Перлиною тижня став дебатний турнір «Миротворчість», який також проходив у Харківському національному економічному університеті. Серед запрошених гостей були проректор з науково-виховної роботи ХНЕУ Зима Олександр Григорович, усі заступники деканів з виховної роботи, представники студентської преси  Чубук Анна (інформаційний дайджест ХНЕУ «OUT»), Степаненко Катерина (студентська газета факультету ЕіП «ЕПіцентр») та Жуган Вікторія (студентська газета ХНУ ім.. Каразіна «ХХІ факультет»). 

     Темами цього турніру стали: «ЦП ліквідує Збройні Сили України», «ЦП вважає, що військовий обов’язок має поширюватися на жінок» та, фінальна, «ЦП вважає, що гомосексуалам не місце в армії». Таких палких промов Харків давно не бачив! Гравці оперували фактами, цифрами, цінностями, традиціями, історією та правами. Єдиної думки щодо запропонованих тем не було, а суддям, на чолі з переможцем міжнародного дебатного турніру «Серце Києва-2008» та членом президії Харківського відділення ВМГО «Дебатна академія» Олександром Тучковим, було зовсім нелегко!

     Однак, у кожному турніру є переможці. Переможцями турніру «Миротворчість» стала команда факультету Економіки та Права «Підзвітні особи» (Бобришев Ігор та Педеляк Іван). Саме ця команда отримала головний приз турніру – квиток на міжнародний дебатний турнір «FIRE», який пройде 26-28 березня у Харкові. Голова дебатного клубу ХНЕУ та  голова орг.комітету турніру «Миротворчість» Тетяна Ширіна: «Ми багато думали, який саме приз буде гідним перемоги у турнірі.  Гроші? Так вони потрібні молоді завжди, але ми хотіли подарувати щось більше. Ми даруємо можливості. Ми даруємо досвід. Сподіваюсь,  ваша команда гідно представить наш дебатний клуб ХНЕУ на міжнародному рівні. Вдачі вам та наснаги!»

     Так закінчився тиждень роздумів у Харкові. Усі учасники та глядачі відзначили для себе не абияку доцільність обговорення таких тем. Ці теми стосуються кожного з нас, тому замовчувати їх просто неприпустимо. Сподіваємося,  що подібні теми та американський формат отримають подальший розвиток не тільки у Харкові, а й по всій Україні.

Тетяна Рябченко,
Прес-секретар ХВ ВМГО «Дебатна Академія»



Коментарі [3]