Дебатна Академія Дебати Заходи Періодика Галерея
Новини Партнери Посилання Форум Контакти
Дебатний календар   
 

Новини


Дебатна Академія » Новини

Світовий дебатний чемпіонат - спогади

Just Worlds, gonna be ok, da da doo-doo-m
Just Worlds, spin that record babe, da da doo-doo-m
   Минулорічний Світовий дебатний чемпіонат запам’ятається саме такою піснею під відомий хіт Lady Gaga. Але класні танці це далеко не все, що ще довго будуть згадувати учасники найбільшого, й, на сьогодні, найкращого світового дебатного заходу року 2009-початку 2010. Підготовці чемпіонату з кодовою назвою "the best Worlds eveeeeer" оргкомітет з дебатерів турецького університету Коч, Стамбул, присвятив два роки життя після того, як їх заявка виграла у 2007. По його завершенні можна стверджувати, що наші східні сусіди виконали всі обіцянки, які зазначали у своєму проекті.
   Усе грандіозне дійство проходило на Середземному узбережжі недалеко від  Анталії. На радість і зручність, дебатери проживали в одному досить немаленькому комплексі, вся територія якого була до їх послуг. Три хвилини до раундів (якщо ваш рум не в головній будівлі), дві хвилини до їдальні-ресторану (а якщо ви живете у бунгало, тоді 4), три хвилини до моря, +15-19*С, сонячно й, найголовніше, захоплююче!!
   Дев’ять відбіркових раундів пройшли швидко й цікаво. Кому як, звичайно, але ніхто не сперечався, що організатори забезпечили безперешкодний доступ до румів, цікаві теми, високий рівень суддівства та 400 команд з усього світу (із запланованих 350). Дійсно, було виконано величезну роботу, адже провести кожен із трьох днів раундів майже без затримок і зсувів у розкладі – це величезні зусилля. Було приємно спостерігати, як заклопотаний головний суддя бігав із рацією, але не забував посміхатися всім і кожному, хто намагався його зловити чи хоч докричатися, аби подякувати за організацію.
   З України цього разу приїхала ціла делегація із 9 осіб: шість дівчат і три хлопці. Мабуть, таке число  можна пояснити старою традицією, за якою турки брали в полон не лише гарних дівчат (і, повірте, наші дебатерки найкрасивіші!), а й працьовитих юнаків. Якщо для українців це й був полон, то дуже солодкий, майже як у султанському палаці J
   Окрім лірики, делегати представляли (і доволі достойно) такі українські університети як КНУ ім. Т.Г. Шевченка (КІМВ), НАУКМА та ХУУП (Хмельницький).
   Але Світовий дебатний чемпіонат 2009-10 міг  похвалитися не лише відмінною організацією, високим рівнем дебатів, чудовою  погодою та наявністю команд з України, а й також надзвичайними вечірками! Невід’ємною частиною кожної з них були танці. Одного дня в ролі діджея виступив сам голова оргкомітету. Найоригінальнішою була неофіційно визнана «Турецька ніч», для якої урочисту залу було трансформовано у справжній турецький базар із місцевими солодощами та напоями... і як же без кальяну! Для святкування Нового року й оголошення окто- або чверть-фіналістів (залежно від треку) було побудовано намет повністю прозорий майже на самому березі моря, аби учасники могли спостерігати не лише повний місяць, а й казкові феєрверки. Останій вечір чемпіонату також був особливим і пройшов у білому кольорі, починаючи від дрес-коду й завершуючи абсолютно білим інтер’єром урочистої зали з чарівними декораціями.
   Загалом, було дуже сумно, що ця казка начебто й не дуже швидко, але закінчилася. Команди з різних країн погоджуються, що чемпіонат вийшов дійсно найкращий, а організатори дуже щасливі, що виправдали такий титул. А наступного року – ще більше екзотики – Світова дебатна спільнота вирушає на сафарі до Ботсвани. Тож якщо ви пропустили минулорічні виняткові Ворлдз, то спробуйте отримати враження на все життя – вирушайте до Південної Африки!
   Голова  Міжнародного відділу
   Кіра  Шиманська




Коментарі [1544]