Дебатна Академія Дебати Заходи Періодика Галерея
Новини Партнери Посилання Форум Контакти
Дебатний календар   
 

Новини


Дебатна Академія » Новини

Вперше в Донецьку "ДонДЛ"

Відверто кажучи, цієї події вже дуже давно чекали усі дебатери Донеччини…

І ось наприкінці березня 2010 року Донецьке Відділення ВМГО «Дебатна Академія» оголосило про початок першої в історії Донецької дебатної ліги. Саме за підсумками цього заходу мала бути визначена найкраща команда і найкращий дебатний клуб  області.

Для того, щоб взяти участь у заході, кожен клуб проводив відбіркові змагання, за підсумками яких визначав найкращу команду дебатного клубу. Саме ці команди зійшлися у запеклій сутичці у фінальних іграх 17 квітня 2010 року за Британським форматом парламентських дебатів.

Оригінальною ідеєю Оргкомітету стало проведення додаткового раунду фан-дебатів у день всіх жартівників – 1 квітня. Чотири команди, які взяли у ньому участь, вразили суддів як гостротою гумору, так колючістю аргументів. Перемогла команда з промовистою назвою «Donetsk» з дебатного клубу Молодіжного центру правничих досліджень.

Нарешті у суботу, 17 квітня, на фінальних іграх ДонДЛ зібрались вісім найкращих команд, щоб представити дебатні клуби Донецька, Маріуполя та Краматорська:

1. «Donetsk» - Денис Сичков та Дмитро Перетятько (МЦПД) 2. «Васечки» - Олександр Кисельов та Віолетта Брагіна (ЕФ ДонНУ) 3. «Veritas» - Олександр Куликов та Микита Торотухин (МЦПД) 4. «30й з Марсу» - Костянтин Шубін та Сергій Кравченко (ДонНТУ) 5. «Видатні джентльмени» - Андрій Трачук та Олег Карнаух (ДГМА) 6. «Донеthкий регіон» - Владислав Орлов та Максим Слобожанинов (Versus) 7. «Зануди» - Євгенія Цигельта Арсеній Василенко (Маріупольський дебатний клуб) 8. «De puta madre» - Ігор Величко та Михайло Іль’їн (ДонДУУ)

Захід проходив у корпусі економіко-правового факультету Донецького національного університету, за що Оргкомітет щиро дякує адміністрації ЕПФ. Заступник декана факультету з міжнародних зв’язків Нестеренко Тетяна Сергіївна із задоволенням спостерігала за розвитком раундів та взяла участь у нагородженні переможців. У вітальному слові Тетяна Сергіївна побажала подальших успіхів учасникам заходу та відзначила переваги інтелектуально-риторичної гри дебати, як інтерактивної навчальної технології розвитку молодої людині.

Варто відзначити, що на заході були присутні багато дебатерів, які брали участь у відбіркових змаганнях своїх клубів, а наразі приїхали підтримати своїх представників.

Резолюції раундів відповідали сучасним соціально-політичним проблемам сьогодення, та були сформовані з урахуванням досвіду останнього великого турніру в СНД, що проходив у Москві. У півфіналі дебатери грали за темою "ЦП вважає, що політична модернізація важливіша за економічну". Раунд, як кажуть, пройшов «на ура». Особливу гордість у суддів викликали «молоді» команди, які переконливо свідчать, що у Донецького відділення дуже перспективне майбутнє.

І з восьми команд-учасників, до фіналу дійшли наступні: 1. De puta madre (Клуб ДонДУУ) 2. Видатні джентльмени (Клуб ДГМА) 3. Donetsk (Клуб МЦПД) 4. 30й з Марсу (Клуб ДонНТУ)

Таким чином, в останній грі нарешті зійшлись кращі команди регіону, тож і резолюція їм випала відповідна за складністю: "ЦП заборонить рейдерство". Після яскравих виступів, феєричних аргументів та нещадних пунктів інформації, суддям було нелегко винести рішення. Але хтось завжди перемогає… І переможцем першої Донецької дебатної ліги стала команда, яка вже встигла зарекомендувати себе на фан-дебатах. Це Donetsk из Дебатного клуба МЦПД у складі Дениса Сичкова та Дмитра Перетятько. Вітаємо хлопців, вони гідно вибороли свій кубок та прославили свій клуб!

За словами Президента Донецького Відділення ВМГО «Дебатна Академія» Олега Лук’янчикова: «Приємно відзначити, що ДонДЛ виступила справжнім каталізатором дебатного руху у регіоні. Залишається подякувати усім дебатерам, які взяли участь у заході, та побажати удосконалювати свою майстерність, і тоді перемоги не змусять себе чекати! А Донецьке Відділення ВМГО «Дебатна Академія» буде починати готувати новий цікавий проект, який, сподіваємося, стане до смаку нашим дебатерам!».




Коментарі [1]